Σελίδες

Αναγνώστες

Ετικέτες

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Τα 8 Κορυφαία Μουσεία Φαγητού στον Κόσμο (Ανάμεσά τους και ένα ελληνικό)


Είναι σίγουρα από τα Μουσεία που δεν επισκέπτεται συχνά ένας τουρίστας. Τα Μουσεία Φαγητού αποκαλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες ενός λαού και μιας και σίγουρα δεν θα έχετε επισκεφτεί αρκετά, είπαμε να σας δείξουμε τα 8 πιο κορυφαία. Φυσικά ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα ελληνικό. 

Αγγλία:
Η Colman's Mustard έγινε γνωστή στην Αγγλία το 1901 όταν ο εξερευνητής Robert Scott έφερε αυτό το φαγητό στη χώρα για πρώτη φορά. Το μουσείο, Colman's Mustard Shop and Museum, λειτούργησε το 1973 και μέσα σε αυτό θα δείτε την ιστορία της μάρκας και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα για τη μουστάρδα. Στο κατάστημα δώρων που υπάρχει μέσα στο μουσείο μπορείτε να πάρετε διάφορα ωραία δωράκια για συγγενείς και φίλους που αγαπάνε ιδιαίτερα τη μουστάρδα.

Ιαπωνία:
Είστε φαν των noodles και σχεδιάζετε ταξιδάκι στην Ιαπωνία; Τότε πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στο Shin-Yokohama Raumen Museum. Στο πρώτο όροφο του μουσείου υπάρχει μια έκθεση για την ιστορία του ράμεν, ενός πολύ γνωστού πιάτου noodles. Οι δύο επόμενοι όροφοι είναι αντίγραφα της παλιά πόλης του Τokyo, Shitamachi. Για τους λάτρεις αυτού του εκλεκτού πιάτου αυτοί οι δύο όροφοι θα σας ενθουσιάσουν γιατί περιλαμβάνουν 9 εστιατόρια καθένα από τα οποία σερβίρει διαφορετικές συνταγές ράμεν. Σε ένα από τα εστιατόρια θα βρείτε πιστό αντίγραφο του πρώτου πιάτου ράμεν που φαγώθηκε ποτέ. Το έφαγε ένας Σαμουράι τον 17ο αιώνα με το όνομα, Mito Komon.

Βέλγιο:
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού δημιουργήθηκαν οι τηγανητές πατάτες; Το Βέλγιο είναι μια από τις χώρες που διεκδικούν έντονα την αποκλειστικότητα στη δημιουργία των πρώτων τηγανητών πατατών. Στο μουσείο Frietmuseum θα παρακολουθήσετε διάφορες εκθέσεις που θα σας αποκαλύψουν την ιστορία του πιο δημοφιλούς πιάτου στη Γη. Στο ισόγειο θα παρακολουθήσετε μια έκθεση σχετικά με τις πρώτες πατάτες που ανακαλύφθηκαν στο Περού πριν από 10.000 χρόνια, ενώ σε άλλους ορόφους θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε διαφόρων ειδών συνταγές με τηγανητές πατάτες.

Ελβετία:
Gouda, Edam, Leerdammer, Leyden, Maaslander, Maasdam είναι μόνο μερικά από τα τυριά που θα βρείτε στο μουσείο Dutch Cheese Museum (στην Ελβετία θα συναντήσετε επίσης χωριά με αυτά τα ονόματα). Στο μουσείο θα δείτε τη ιστορία αυτών των τυριών, εργαλεία και μηχανήματα παραγωγής τυριών, ενώ τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν με τα διαδραστικά παιχνίδια. Αν βρεθείτε στην πόλη μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου μπορείτε να επισκεφτείτε τη λαϊκή αγορά τυριών στη πόλη Alkmaar, όπου βρίσκεται και το μουσείο, που είναι η μεγαλύτερη αγορά τυριών στην Ελβετία. Η αγορά είναι ανοιχτή κάθε Παρασκευή.

Αγγλία:
Το γνωρίζατε πως η πόλη York της Αγγλίας είναι το «σπίτι της σοκολάτας»; Στο μουσείο York's Chocolate Story θα δείτε πώς η βιομηχανία της σοκολάτας διαμόρφωσε την πόλη York. «Μπορει άλλες πόλεις στη Βρετανία να έχουν χτιστεί βασισμένες σε μέταλλα, κάρβουνο ή μαλλί αλλά η φήμη της πόλης York και η περιουσία της βασίζεται στη σοκολάτα εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια, χάρη στις τρεις μεγάλες οικογένειες σοκολατοπαραγωγής: Rowntree, Terry και Craven», εξηγεί ο μάνατζερ του μουσείου Nikki Jacobs.

Στην «The Factory Zone» του μουσείου θα δείτε μερικούς από τους τοπ σοκολατοπαραγωγούς της πόλης εν ώρα δράσης να φτιάχνουν διάφορες ποιότητες σοκολάτας. Η γευστική δοκιμή είναι το καλύτερο κομμάτι της ξενάγησης.

Σεούλ:
Στη Σεούλ θα συναντήσετε το Kimchi Museum, ένα μουσείο αφιερωμένο στο διάσημο πιάτο της κορεάτικης κουζίνας, κιμτσί. Το κιμτσί είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων. Το συγκεκριμένο μουσείο έχουν επισκεφθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι τα τελευταία 20 χρόνια που λειτουργεί. Μέσα σε αυτό θα βρείτε, επίσης, ολόκληρη βιβλιοθήκη με βιβλία και ακαδημαϊκές εργασίες σχετικά με το διάσημο αυτό πιάτο.

Καναδάς:
Άλλο ένα μουσείο αφιερωμένο στις πατάτες είναι το Canadian Potato Museum στο Νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου. Το Νησί αυτό έγινε ιδιαίτερα γνωστό παγκοσμίως χάρη στο διάσημο βιβλίο «Η Άννα του Γκριν Γκέιμπλς», ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ. Μέσα στο μουσείο θα δείτε μια μεγάλη έκθεση με μηχανήματα παραγωγής πατάτας αλλά και το μεγαλύτερο γλυπτό πατάτας που έχετε δει. Μόλις ολοκληρώσετε την ξενάγησή σας στο μουσείο μπορείτε να σταματήσετε στην Tater Kitchen για να απολαύσετε ένα τοπικό πιάτο με βασικό υλικό πατάτες και ένα κομμάτι εξαιρετικής ποιότητας κέικ.

Ελλάδα:
Και φυσικά από τη λίστα με τα καλύτερα μουσεία φαγητού στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα μας. Στο όμορφο νησί της Λέσβου θα συναντήσετε το Museum of Olive Oil Production. Στο μουσείο αυτό θα δείτε πώς η παραγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου άλλαξε μετά την εισαγωγή των μηχανημάτων. Το μουσείο βρίσκεται σε ένα πολύ εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο και σε αυτό θα δείτε όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού. Το CNN αναφέρει ως highlight της επίσκεψης στο μουσείο την έκθεση που εξηγεί την επιστήμη πίσω από τη δοκιμή οξύτητας η οποία ελέγχει την ποιότητα του ελαιόλαδου.



Πηγή:spirossoulis.com